Cursuri/Crearea paginilor pe Wikipedia/Înregistrare, alegerea subiectului, structură

De la Wikimedia
Sari la navigare Sari la căutare

Bine ați venit la prima săptămână a cursului despre crearea paginilor pe Wikipedia. Acest curs presupune că știți deja să folosiți pagina de teste și editorul vizual (EV). Dacă nu știți încă să editați, vă sfătuim să parcurgeți Cursul de editare al Wikipediei.

Editorul vizual poate fi accesat din pagina de teste apăsând pe legătura „Modificare” (sau „Creare” dacă pagina nu există). Pentru mai multe detalii despre editor consultați ghidul de utilizare (atenție, se află pe alt site, e preferabil să deschideți legătura într-un tab nou).

Înregistrarea contului

Un filmuleț ce prezintă procedura înregistrării pe Wikipedia

Pentru a edita Wikipedia nu este obligatoriu să aveți un cont. Totuși, pentru acest curs fiecare participant își va crea un cont. Vă rog să urmati instrucțiunile de mai jos pentru crearea contului.

  1. Citiți pagina Ajutor:Cum mă înregistrez
  2. Apăsați pe legătura „Creare cont | Autentificare” din meniul de sus al paginii, apoi în noua pagină alegeți Creați-vă un cont de utilizator acum.
  3. Alegeți-vă apoi un nume de utilizator și o parolă, și introduceți o adresă de e-mail la care să puteți fi contactat. Aceasta nu va fi vizibilă, însă vă va permite să vă recuperați parola dacă o uitați.

Alegerea subiectului articolului

Articolele de pe Wikipedia trebuie să respecte câteva condiții, cea mai importantă fiind cea de notabilitate. Înainte de a vă alege un articol, asigurați-vă că treceți prin pașii următori:

  1. Citiți paginile Wikipedia:Notabilitate și Wikipedia:Surse de încredere.
  2. Asigurați-vă că aveți sau măcar cunoașteți surse de încredere (în principiu cărți publicate la edituri cunoscute de specialiști în domeniu, dar pot fi și articole din presa centrală etc.) pe baza cărora puteți scrie articolul.

Dacă nu știți ce subiect să alegeți, puteți găsi inspirație în pagina Wikipedia:Articole cerute. Nu vă faceți probleme dacă nu înțelegeți chiar tot de prima dată. Orice nelămuriri aveți, le puteți trimite mentorului dvs. Odată ce ați ales articolul, putem trece la determinarea structurii sale.

În cazul în care articolul pe care doriți să-l scrieți există deja, e bine să preluați conținutul deja existent (chiar dacă e doar o linie) și să-l îmbunătățiți. Pentru a face acest lucru, deschideți ambele pagini (articolul și pagina de teste) în ferestre diferite, apoi apăsați pe "Modificare" la ambele. Din articol selectați tot conținutul (Ctrl+A), copiați-l (Ctrl+C) și apoi în pagina de teste lipiți conținutul copiat (Ctrl+V). E important să nu încercați să copiați pagina sursă înainte de a intra în modul de editare, acest lucru va strica formatarea articolului.

Structura

Titluri și subtitluri în editorul vizual

Structura generală a unui articol este descrisă în manualul de stil. Manualul e format din mai multe pagini (remarcați în pagina respectivă căsuța albastră din dreapta-sus cu legături către mai multe pagini) unde veți găsi informații despre cum trebuie prezentată informația pe Wikipedia. Vă sfătuiesc să țineți cont de cât mai multe din regulile de acolo, însă în această săptămână ne vom limita la a împărți articolul în secțiuni.

Structura unui articol se poate schimba oricând, de aceea nu trebuie să iasă perfectă de la început. Începeți cu cele mai evidente secțiuni și mai puteți adăuga sau modifica pe parcurs. Pentru a vă face o idee despre ce secțiuni au articolele asemănătoare cu al dvs. puteți parcurge lista articolelor de calitate și/sau lista articolelor bune din domeniul în care se încadrează și subiectul dvs. și să observați secțiunile folosite.

Cu excepția secțiunilor fixe (care sunt plasate la sfârșitul articolului), celelate titluri sunt la alegerea editorului. Se recomandă să nu lăsați secțiuni goale decât pentru perioade scurte (cât lucrați la articol). Acest lucru este valabil și pentru secțiunile fixe.

Din punct de vedere tehnic, secțiunile se realizează prin titluri și subtitluri puse după introducerea pe care o aveți deja. Introducerea lor se face din toolbar, dând clic pe partea unde scrie „Paragraf”. Va apărea un meniu ca cel din poza din dreapta, de unde alegeți nivelul subtitlului, apoi completați titlul secțiunii. Odată ce apăsați Enter, linia următoare va reveni la formatarea de paragraf normal.